ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Tanita je začetnik BIA (Bio Impedance Analisys = Mjerenje Bioelektrične impedancije)metode mjerenja pomoću stajnih elektroda. To je brz, ekonomičan način analize sastava tijela. Prvi svjetski monitor količine potkožnog masnog tkiva koji radi na principu stajnih elektroda Tanitini inženjeri konstruirali su 1992. godine i od tada svi Tanita monitori sastava tjelesne mase koriste BIA tehnologiju kako bi poslali nizak, siguran električni signal kroz tijelo. Signal slobodno prolazi kroz krv, vodu i tekućinu unutar mišićnog tkiva, a nailazi na otpor kada se susretne sa masnim tkivom unutar tijela. Uz savršenu kombinaciju inovativne zdravstvene tehnologije i moderan dizajn, Tanita vam donosi niz proizvoda koji su dizajnirani kako bi vam pomogli voditi zdraviji i skladniji život. Tanita proizvodi nastaju kako bi udovoljili vašim potrebama, bilo da pokušavate izgubiti na težini, poboljšati nivo svoje tjelesne aktivnosti ili se jednostavno osjećati zdravije. Oni će vam pomoći razumjeti kako promjene u vašem stilu života utječu na vaše tijelo. Tanita analizatori sastava tjelesne mase su univerzalno prepoznati kao najtočniji uređaji na tržištu. To odražava preko 15 godina istraživanja BIA i sastava tijela na poznatom „Tanita Health Research Center“ u Japanu. Tehnologija koja se koristi u monitorima za osobnu upotrebu temelji se na istoj naprednoj tehnologiji koju možete pronaći u Tanita profesionalnim analizatorima sastava tijela koji se naširoko koriste u medicini i profesionalnim fitnes centrima širom svijeta.

Osim TANITA BIA postoje i druge metode procjene količine masnog tkiva, slijedi sažetak najčešće korištenih.

Ova metoda se općenito smatra zlatnim standardom, zbog svoje pouzdanosti, preciznosti i činjenice da se temelji na tri tjelesne komponente (masno tkivo, mišići i kosti), za razliku od samo dvije (masno tkivo i mišići) kod većine drugih metoda, uključujući i hidrostatsko vaganje. DEXA omogućuje mjerenje distribucije masnog tkiva cijelog tijela u jednom skeniranju. Oprema koja se koristi je vrlo skupa i zahtijeva od ispitanika da mirno leži 10 – 20 minuta dok traje proces skeniranja. DEXA se nalazi uglavnom u istraživačkim ustanovama.

Pravilno obavljena i ova metoda daje točne i ponovljive rezultate. Također se smatra zlatnim standardom u analizi sastava tijela. Međutim, test je donekle subjektivan jer se oslanja na sposobnost ispitanika da izdahne sav kisik iz pluća dok je uronjen u tank sa vodom. Kisik zaostao u plućima prikazati će netočne rezultate. Osim što je prilično neugodna za ispitanika tank je također i skup. U kliničkoj postavci ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta te se uzima prosjek. Zbog troškova, dugotrajnosti procesa testiranja i fizičkog napora za ispitanika ova metoda je prikladnija za klinička istraživanja negoli za svakodnevno korištenje.

Konvencionalne BIA metode su točne, premda ne tako prikladne kao Tanita BIA metoda i mogu biti malo subjektivne, jer se oslanjaju na dosljedan, točan položaj elektroda na tijelu. Varijacija elektrode za 1cm na bilo kojem udu dramatično mijenja rezultate, tako da ponovljivost rezultata ne mora biti uvijek točna. Korisnik legne dok se elektrode postavljaju na zapešće i suprotan gležanj. Iako se ovaj postupak može obaviti u ordinaciji liječnika ili klinici, nije toliko prikladan niti objektivan kao Tanita BIA metoda.

Tanita BIA metodom dobivamo točne rezultate koji visoko koreliraju kako s DEXA mjerenjem (Tanitina referentna metoda), tako i s Hidrostatičkim vaganjem (unutar + / – 4 posto). BIA metoda daje objektivne rezultate ispitivanja koji su visoko ponovljivi (varijacija manje od 1%) kada se koristi pod dosljednim uvjetima. Hidrostatskio vaganje može imati do 4% varijacije. Oprema nije skupa što Tanitu čini opće prihvaćenom metodom od strane profesionalaca te je vrlo lako primjenjiva i na analizatore sastava tijela za osobnu upotrebu.

Ovo je vrlo subjektivna metoda mjerenja masnog tkiva koje obavlja educirani i certificirani tehničar, mjerenje se vrši na nekoliko mjesta na tijelu. Iako je kaliper jeftin i prenosiv, ovaj test ovisi o vještini tehničara i kvaliteti opreme koja se koristi, dakle metoda nije pogodna za praćenje napretka i nema ponovljivost rezultata. Mjerenje kaliperom je invanzivna metoda koju mnogi smatraju neugodnom jer se vrši višestrukim uzorkovanjem „štipanjem“ kože. Osim toga, što ispitanik ima više potkožnog masnog tkiva to je teže pravilno „uštipnuti“ kožu. Unatoć tvrdnjama da potkožno masno tkivo čini oko polovice ukupnog masnog tkiva u organizmu nema znanstvenih dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju. Nadalje, budući da postoji malo informacija o distribuciji masnog tkiva u tijelu u cjelini, valjanost korištenjai Skinfold jednadžbi za predviđanje sastava tijela je ograničena na populaciju iz koje je ova jednadžba izvedena.

BMI je vjerojatno najpoznatiji način utvrđivanja da li je osoba odgovarajuće težine za njihovu visinu. BMI uključuje jednostavan izračun – težinu osobe u kg podijeli se sa njezinom visinom u m². Iako je to jednostavan i jeftin način za korištenje on ne pravi razliku između masnog tkiva i ostatka tjelesne mase te tako nema povezanost sa stvarnom količinom masnog tkiva. Izračun BMI-a ne uzima u obzir različite vrste tijela i može dovesti do pogrešne klasifikacije (kao u slučaju profesionalnih sportaša i bodybuildera.)

Svjetlosni primopredajnik mjeri sastav tkiva na različitim lokacijama tijela. Ova metoda je postala popularna jer je jednostavna, brza i neinvazivna, a oprema je relativno jeftina. Međutim, studije prikazuju mješovite rezultate i visok stupanj pogrešaka koje se pojavljuju kod vrlo mršavih i vrlo pretilih ljudi. Brojni izvori navode kako je potrebno više istraživanja koja bi potkrijepila ovu metodu.

Međutim, važno je zapamtiti da nijedna od ovih metoda mjerenja ne mjeri količinu masnog tkiva direktnom metodom.

LEMA
X